Renault Megane II -03 

 

Hjullagret bak började låta illa. Riktigt illa! En kompis som åkte med uttryckte det som att "det låter som en motorcykel är på väg att köra om" 

Detta redan vid ca: 4000 mil & drygt 2,5 års ålder på bilen. Skamligt dåligt. Men man är ju van vid att Renaults hjullager inte håller särskilt länge. I vilket fall som helst fram, har varit dåliga genom åren. Har bytt på våra Twingo:s, R5:or massor av gånger genom åren. De har ju kullager, med koniska lagerbanor. Kulorna har för liten anliggningsyta för att lagerbanorna skall kunna ta upp krafterna. Det blir väldigt snabbt skador i lagerbanorna, missljud & buller i bilen under färd.

Provade en gång Biltemas hjullager, de lät lika illa nybytta som det utnötta lagret. Renaults lager är mycket dyra men de går tyst & håller i alla fall ett par år.

Det visade sig att vara svårt att lokalisera vilken sida som lät illa.

Provade att sitta bak och lyssna under färd.

Lyssnade även med stetoskop.

Beslutade sedan att det var från höger hjullager, tog isär höger sida, pressade ur lagret ur bromsskivan och bytte till det nya lagret.

 

Provkörning visade att ljudet fanns kvar. Suck!!

Tog isär det utbytta lagret, rengjorde alla rullar, lagerbanorna. Fettade in delarna & monterade ihop. Tack Renault för att det är nållager. Nålarnas större anliggningsyta borde göra att dessa lager håller en god stund. 

Tog sedan isär vänstersidan & pressade i det "nyrenoverade" hjullagret, smackade ihop bilen igen. Ny provkörning som visade att allt fungerade som det skulle. Äntligen!!!

 

 

 

Verkar ha varit fel i stålgodset i inre lagerbanan. Eller härdningen. Hur som helst har material lossnat & åkt med runt. Där godset släppt finns en större grop. Det är klart att detta låter mycket illa.

PICT0297.jpg (90737 byte)

Yttre lagerbanan har blivit skadad av delarna som åkt med, pressats mot ytan av nålarna.

PICT0299.jpg (73303 byte)

Inre & yttre lagerbanan.

PICT0302.jpg (77843 byte)

åter